Сальмонельоз

Критерій

Характеристика

Опис

Гостре зоонозне інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі. Буває різних клінічних форм, як-от:
  • типова гастроінтестинальна (діагностують у 70—95% випадків)
  • атипові — тифоподібна, септична, токсикоз-септична, стерта, безсимптомна, бактеріоносійство
Спричиняють паличкоподібні бактерії роду сальмонела (Salmonellа). Сальмонели стійкі до умов довкілля, тож у випорожненнях тварин зберігають свою життєдіяльність протягом трьох років; воді — п’яти місяців; ґрунті — дев’яти місяців; кімнатному пилу — пів року; продуктах харчування — до року; на необробленій шкаралупі яєць птахів — трьох тижнів. У морозильній камері чи заморожених тушках курей сальмонели зберігаються до року, адже низька температура «консервує» їх. Гинуть під час нагрівання та кип’ятіння. Сприйнятливість організму людини до сальмонел висока. Найсприйнятливіші до збудника діти дошкільного віку — вони хворіють у 10—15 разів частіше, ніж діти інших вікових груп і дорослі. Після перенесеного захворювання формується нестійкий типоспецифічний нетривалий (п’ять — шість місяців) імунітет 

Причини

  • Уживання контамінованих продуктів харчування тваринного походження, зокрема м’яса свійських, диких тварин, птиці, риби; яєць; молока, морепродуктів тощо
  • Вживання забруднених овочів, фруктів, ягід
  • Недотримання санітарно-гігієнічних норм під час приготування їжі
  • Контакт із тваринами та комахами, які найчастіше бувають переносниками, зокрема котами, псами, пташками, черепахами, гризунами, тарганами, мухами тощо
  • Антисанітарія в оселі чи приміщеннях, де перебуває дитина

Симптоми

Інкубаційний період сальмонельозу залежить від клінічної форми захворювання і становить від кількох годин до п’яти — восьми днів.

Тифоподібна, септична, токсикоз-септична форми мають гострий перебіг, високу смертність і зазвичай розвиваються в дітей із обтяженим анамнезом та імунодефіцитами. Стерта, безсимптомна форми та бактеріоносійство протікають без чи з помірно вираженими симптомами.
  • Раптове підвищення температури тіла до 38 °…40 °С з тривалим чи хвилеподібним перебігом
  • Головний біль, м’язова слабкість, порушення сну й апетиту
  • Синдроми загальної інтоксикації організму та кишкової дисфункції
  • Спастичний біль в епігастральній і пупковій ділянках
  • Здуття живота
  • Часті рясні водянисті пінисті випорожнення з домішками слизу (чотири — сім разів на добу)
  • Нудота
  • Багаторазове короткочасне блювання
  • Білий наліт на язиці
  • Нейротоксикоз: неспокій, тремор і гіперестезія у кінцівках, судомна готовність і судоми
  • Бліда шкіра

Ускладнення

  • Інфекційно-токсичний шок
  • Гостра недостатність серця, печінки
  • Геморагічний синдром
  • Набряк мозку чи легень
  • Отит, ангіна, пневмонія

Діагностика

  • Консультація й огляд у лікаря-педіатра та лікаря-інфекціоніста
  • Загальні аналізи крові, сечі
  • Біохімічний аналіз крові
  • Коагулограма
  • Копроцитограма
  • Бактеріологічне дослідження випорожнень, блювотиння, промивних вод шлунка та кишківника, крові, сечі
  • Бактеріологічний аналіз продуктів харчування та змивів посуду
  • Експрес-методи: реакція імунофлюорисценції та коаглютенації, реакція непрямої гемаглютенації з еритроцитарним діагностикумом, цистеїнова проба

Лікування

Дитину із сальмонельозом госпіталізують із тяжкою чи середньотяжкою формами, а також із легкою, якщо у неї затяжний чи хронічний перебіг із ускладненнями чи супутніми захворюваннями. За епідемічними показаннями госпіталізують також дітей із закритих дитячих колективів і гуртожитків, сімей працівників декретованих груп або коли неможливо ізолювати хвору дитину через побутові умови. Дітей раннього віку госпіталізують незалежно від форми сальмонельозу. Люди, які контактували з хворим, проходять бактеріологічне дослідження калу та знаходяться під спостереженням лікаря-інфекціоніста протягом семи днів. В осередку сальмонельозу досліджують їжу та воду, проводять поточну і заключну дезінфекцію.

Лікарі рекомендують:
  • дотримуватися постільного режиму протягом одного — трьох тижнів; призначеного лікування, зокрема пройти процедури промивання шлунка та регідратації; отримати етіотропну терапію антибактеріальними препаратами за тяжкої форми сальмонельозу чи імунодефіцитних станів
  • доглядати за гігієною ротової порожнини, слизових оболонок і шкіри
  • уживати фрукти, зокрема банани, яблука; ягоди — чорницю, журавлину, кавун; овочі — моркву, картоплю; кисломолочні продукти харчування; нежирне м’ясо, рибу та бульйони з них; легкі супи; каші на воді без солі й олії чи масла вершкового — манну, рисову, гречану; овочеве пюре на воді; сухарі з хліба пшеничного; достатню кількість рідини — зелений чай, воду без газу, компот, кисіль
  • обмежити об’єм разового прийому їжі та збільшити їхню частоту
  • вилучити з раціону жирні, смажені, копчені, мариновані, консервовані, солоні, пряні продукти харчування; напівфабрикати; фастфуд; здобу; кондитерські вироби; фрукти — виноград, груші, сливи, апельсини, мандарини; овочі — буряк, редьку, редис, огірки, капусту білокачанну; бобові — квасолю, горох, сочевицю; вівсяну кашу; молоко; газовані напої, квас
Важливо вітамінізувати й урізноманітнювати раціон. Поступово в нього додають усі страви, відварені чи запечені.

Після лікування дитина стоїть на диспансерному обліку лікаря-інфекціоніста із щомісячним дослідженням бакпосіву на носійство сальмонел. Якщо результат негативний — її знімають із обліку й вона може відвідувати дитячий садок без обмежень

Профілактика

  • Дотримуватися санітарно-гігієнічних норм під час приготування страв, зокрема:
    – ретельно мити овочі, обдавати їх окропом
    – обробляти сирі та готові продукти харчування на різних столах, дошках та різними ножами
    – не заморожувати повторно м’ясо та не розморожувати його дрібними шматками, у воді чи поряд із плитою
    – не вживати сире молоко, лише кип’ячене чи пастеризоване
    – термічно обробляти яйця курячі, м’ясо та подавати їх теплими
    – не використовувати для приготування страв м’ясо та яйця водоплавної птиці
    – дотримуватися правил особистої гігієни — мити руки після вбиральні та роботи з сирим м’ясом і яйцями
  • Контролювати, аби працівники дитячого садка своєчасно проходили профілактичні медичні огляди
  • Дотримуватися графіка дератизації та дезінсекції приміщень дитячого садка
  • Провести поточну і заключну дезінфекцію, якщо дитячий садок став осередком інфекції
  • Підвищувати санітарну культуру батьків вихованців, зокрема розповідати, щоб вони:
    – дотримувалися правил особистої гігієни і привчали до цього дитину
    – не купували молочні, м’ясні продукти харчування, яйця на стихійних базарах чи ті, строк придатності яких збігає
    – термічно обробляли м’ясо, рибу, яйця
    – захищали від мух оселю та приміщення, де зберігають продукти харчування
    – ретельно мили посуд і кухонне приладдя
  • Контролювати взаємодію дитини з тваринами, які можуть бути носіями сальмонел
  • Не давати дитині вживати напої з льодом, якщо невідомо, з якої води він виготовлений
  • Стежити, аби дитина не пила некип’ячену воду з невідомих джерел
  • Не харчуватися їжею з вуличних точок продажу чи супермаркетів
Ботулізм
Сальмонельоз
Хронічний неспецифічний невиразковий коліт