Більше холоду для продуктів харчування, або Як правильно заморожувати дари літа
У статті — інструкція, як правильно заморозити сезонні продукти харчування. Адже літо — сезон овочів, фруктів, ягід і зелені. Хочете, щоб дари літа зміцнювали здоров’я й надавали сил взимку? Тоді швидше опрацьовуйте поради від експерта
Заморожування — найліпший спосіб збільшити строк зберігання продуктів харчування без зміни хімічного складу, втрати поживних і смакових властивостей. Сучасна побутова техніка дає змогу заморозити будь-які продукти харчування швидко і якісно. Скористайтеся порадами зі статті.
Наріжте овочі та фрукти шматочками
Виберіть овочі, фрукти та ягоди, які заморожуватимете. Вони мають бути свіжими та стиглими. Найліпше заморожувати плоди, які зібрали за 2 год до заморожування. Що свіжішими вони будуть, то довше зберігатимуться. Переберіть плоди — ледь зіпсовані викиньте. Ретельно промийте їх у проточній воді, обдайте окропом та просушіть на ситі або розкладіть на чистому рушнику.
За потреби очистіть, видаліть насіннєві гнізда, кісточки й плодоніжки (див. Додатки 1, 2). Сплануйте, для якої страви заморожуєте овочі та фрукти, наріжте їх. Наприклад, яблука на компот наріжте скибочками товщиною 3—3,5 см.
Фрукти та ягоди можете заморозити як пюре з цукром або без нього. Додавайте не більше 500 г цукру на 1 кг пюре.
Для того щоб овочі зберегли свій смак, текстуру та колір, бланшуйте їх (табл.) або відварюйте на парі. Наприклад, бланшована капуста цвітна або горошок зелений не гірчитимуть у готових стравах. Не бланшуйте помідори, кабачки, часник і цибулю ріпчасту.
Час бланшування продуктів харчування
Продукти харчування | Час бланшування, хв |
Боби | 2 |
Буряк | 2 |
Горошок зелений | 2 |
Кабачки | 1 |
Капуста білокачанна та червонокачанна | 1,5 |
Капуста броколі | 3 |
Капуста брюссельська | 3—4 |
Капуста цвітна | 2 |
Квасоля | 2 |
Квасоля стручкова | 2 |
Кукурудза | 4—81 |
Морква | 2—32 |
Перець болгарський | 2—33 |
Цибуля ріпчаста | 2—34 |
Цибуля-порей | 2—4 |
Попередньо заморозьте плоди на пласкій поверхні
Якщо хочете зберегти форму й зовнішній вигляд плодів, попередньо заморозьте їх на таці або великій тарілці. Тривалість такого заморожування — до 5 год залежно від сировини. Перед попереднім заморожуванням, щоб поліпшити смак плодів, можете опустити їх у цукровий сироп. Потім засипайте в контейнер або поліетиленовий пакет та закладайте в морозильну камеру для зберігання.
Попередньо заморожуйте дрібні й ніжні ягоди, які можуть пустити сік. Так уникнете злипання їх між собою — ягоди не перетворяться на кашу.
Упакуйте плоди в контейнери або пакети порційно
Заморожуйте овочі, фрукти, ягоди та зелень порціями — на одну каструлю супу або компоту, на один пиріг. Зазвичай це до 600 г продукту харчування. За форму порції вибирайте брикет завтовшки 5 см. За меншої товщини продукти харчування швидше промерзають і можуть примерзнути до стінок морозильної камери.
Виберіть упаковку, яка відповідатиме розміру порції:
- контейнер зі скла або харчового пластику;
- поліетиленовий пакет із застібками;
- харчову плівку або фольгу.
У контейнерах заморожуйте будь-які плоди або , фруктове, ягідне чи фруктово-ягідне пюре. Кришка контейнера має щільно закриватися й не пропускати повітря. Для цього можете додатково закріпити її харчовою плівкою.
Харчова плівка, поліетиленові пакети та фольга стануть у пригоді, щоб зберігати об’ємні продукти харчування. Для того щоб уникнути обвітрювання продуктів харчування, укладайте їх у пакети щільно та випускайте якомога більше повітря. У харчовій фользі заморожуйте зелень. Так вона не темнітиме й зберігатиме вітаміни, макро- та мікроелементи. Фольга має бути товстою, адже тонка під впливом холоду стане ламкою та розгерметизує зелень.
Контейнери й пакети заповнюйте не повністю, адже в замороженому стані деякі овочі, фрукти або ягоди збільшуються в об’ємі.
Підпишіть контейнери та пакунки
Підпишіть пакунки чорним маркером, на контейнери наклейте спеціальні наклейки. Останні можете купити в канцелярському магазині. Зазначте на них назву плодів, форми нарізання, страву, для якої призначені, та дату замороження. Це дасть вам змогу швидше розпізнати заморожені продукти харчування в холодильнику та контролювати строки зберігання.
Підпишіть упаковку заздалегідь, до того як заморозили плоди. Адже поки підписуватимете заморожені пакунки, плоди можуть підтанути.
Завантажуйте морозильну камеру частково
Заморожуйте овочі, фрукти, ягоди та зелень за температури від –18…–23 °C. Адже за такої температури їх можна швидше заморозити та довше зберігати — до 12 місяців. Можете заморожувати плоди й за температури 0…–8 °C. Однак у такому разі строк їх зберігання становитиме лише три місяці. Дізнатися температуру вашої морозильної камери можете за кількістю зірочок на дверцятах техніки:
- * –6 °C;
- ** –12 °C;
- *** –18 °C.
Упродовж доби в морозильну камеру можете додавати до 1 кг продуктів харчування, інакше температура різко знизиться. Цього під час заморожування допускати не можна.
Вимоги до упаковки:
• стійка до дії низьких температур
• непроникна для вологи та повітря
• міцна та надійна
• легко закривається
Для того щоб овочі, фрукти, ягоди та зелень промерзали рівномірно, завантажуйте контейнери та пакети з ними в морозильну камеру з невеликим зазором. Якщо заморожуєте брикетами, покладіть їх вертикально. У такому положенні їх заморозити швидше. Час заморожування брикетів становить:
- фрукти та ягоди — 8—10 год;
- овочі — 11—12 год.
Для того щоб зберегти максимум вітамінів, макро- й мікроелементів, та готувати взимку корисні й смачні страви й напої, правильно заморожуйте дари літа. Перед тим, як їх уживати, правильно розморожуйте (див. Додаток 3).