Як організувати харчування дошкільників у разі повітряної тривоги
Використайте досвід колег із організації харчування в закладі дошкільної освіти під час повітряної тривоги. Через обстріли діти можуть перебувати в укритті навіть кілька годин. Однак графіку приймання їжі ніхто не скасовував, і діти мають отримати повноцінне харчування
Для того щоб відновити роботу закладу дошкільної освіти (далі — заклад) під час воєнного стану, директор разом із засновником розробили алгоритми роботи під час повітряної тривоги.
Запаси їжі, води, посуду
Коли ми готували тимчасове укриття, одразу зробили необхідний запас продуктів харчування довготривалого зберігання:
- печиво, злакові батончики;
- фруктові та овочеві пюре;
- пакетовані соки без цукрів та підсолоджувачів.
Для кожного учасника освітнього процесу в тимчасовому укритті зробили запас води:
- питної бутильованої — по 2 л води;
- технічної води — не менше 5 л.
У тимчасове укриття придбали й принесли одноразовий посуд: тарілки для першої та другої страви, паперові стаканчики для гарячих напоїв, пластикові стаканчики для питної води, пластикові виделки та ложки.

Із працівниками закладу ми відпрацювали всі режимні моменти, ознайомили їх під підпис із алгоритмами роботи та діями в разі повітряної тривоги. У наступному розділі — детальніше.
Дії працівників
Якщо звучить сигнал повітряної тривоги безпосередньо під час сніданку, обіду чи вечері, працівники закладу разом із дошкільниками спускаються в укриття.
В укритті ми забезпечили гаряче водопостачання, щоб дотримувати санітарно-гігієнічних норм. Так, дошкільники миють руки з милом, витирають одноразовими паперовими рушниками і сідають за чисті столи. Їх заздалегідь підготовлюють і сервірують помічники вихователів.
Працівники харчоблоку в гастроємностях приносять їжу з харчоблоку і роздають її на кожну вікову групу в укритті. Після того, як прийом їжі завершився, помічники вихователів збирають у пакети для сміття використаний одноразовий посуд та миють столи з дотриманням правил обробки, передбачених локальним документом нашого закладу — Регламентом роботи закладу дошкільної освіти в умовах адаптивного карантину. Цей документ розробив департамент освіти Житомирської міської ради (ЖМР) та затвердив своїм рішенням виконавчий комітет ЖМР.
Якщо дошкільники і працівники закладу перебувають у тимчасовому укритті протягом тривалого часу, а працівники харчоблоку не встигли приготувати їжу, і настав час прийому їди, директор дає наказ годувати дошкільників сухим пайком. До його складу входять овочеве пюре, бутерброд із сиром твердим, фрукти.

Із медичною сестрою з дієтичного харчування продумуємо, як можна скомпонувати сухий пайок для дітей раннього й дошкільного віку, враховуючи сумісність продуктів харчування.
Насамкінець
Відповідальні працівники стежать за тим, щоб вчасно поповнювати запаси використаних продуктів харчування та одноразового посуду в тимчасовому укритті. А також — контролюють терміни придатності усіх продуктів харчування. Продукти харчування з граничним терміном придатності не використовуємо. На всі продукти харчування довготривалого зберігання та одноразовий посуд ми маємо відповідні сертифікати якості.
Під час воєнного стану директор нашого закладу відповідає за життєзабезпечення роботи закладу, діє відповідно до ситуації, що склалася, і сам приймає управлінські рішення згідно з відпрацьованими алгоритмами.
