2
Лютий 2023року
обмінюємося досвідом
приймання продуктів

Як приймати продукти харчування в разі повітряної тривоги

У статті — алгоритм приймання продуктів харчування й продовольчої сировини під час повітряної тривоги. Медична сестра закладу дошкільної освіти входить до складу бракеражної комісії, тож має діяти відповідно до інструкції

Галина Шиманська , голова відокремленого підрозділу ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти», директор закладу дошкільної освіти № 25 (до серпня 2024 р.), Житомир

Воєнний стан скоригував і роботу закладів дошкільної освіти (далі — заклад). Кожен директор відповідно до нормативних документів розробляє алгоритми роботи всіх підрозділів під час повітряної тривоги та ознайомлює з ними під підпис працівників. Відповідну інструкцію ми розробили й для комірника, який відповідає за приймання продуктів харчування та продовольчої сировини.

Директор наказами по закладу визначає особу, відповідальну за організацію харчування дітей, склад бракеражної комісії, до якої, зокрема, входять комірник, кухар й медичний працівник, затверджує положення про бракеражну комісію. Так скеровує п. 19 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою КМУ від 24.04.2021 № 305 (далі — Порядок організації харчування в закладах освіти).

Під час повітряної тривоги комірник нашого закладу:

  • припиняє виконувати функціональні обов’язки;
  • негайно вимикає комп’ютерну техніку, світло;
  • зачиняє комору й підсобні приміщення;
  • спускається в тимчасове укриття.

Ми попередили всіх постачальників, що під час повітряної тривоги заклад не приймає продуктів харчування, оскільки комірник та всі працівники перебувають у тимчасовому укритті. При цьому ворота закладу зачиняємо.

Під час

Якщо постачальник привіз продукти харчування або продовольчу сировину до закладу, і під час передавання-приймання звучить сигнал повітряної тривоги, комірник швидко оцінює ситуацію. За умови, якщо передавання-приймання завершиться за 3 хв, — ми завершуємо процес приймання продуктів харчування, а далі діємо за алгоритмом. Постачальники зачиняють автомобіль і разом із комірником спускаються в тимчасове укриття до відбою повітряної тривоги.

До бракеражного журналу продуктів харчування, що надійшли від постачальника продуктів харчування, уносимо інформацію щодо таких продуктів харчування, як м’ясо охолоджене/заморожене (яловичина, свинина, телятина, птиця), риба морська свіжоморожена, молоко, кефір, сметана, сир (твердий, кисломолочний, м’який), масло вершкове, яйця курячі, інші продукти харчування з терміном придатності, який зазначається датою «вжити до» (п. 24 Порядку організації харчування в закладах освіти).

Якщо постачальник в’їхав на територію закладу одночасно з сигналом повітряної тривоги, водій та експедитор залишають автомобіль і спускаються разом із працівниками закладу в тимчасове укриття.

Після

Після сигналу відбою повітряної тривоги приймаємо продукти харчування або продовольчу сировину згідно з Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН, МОЗ від 17.04.2006 № 298/227, та вимогами системи НАССР. Також обов’язково перевіряємо документи про безпечність та окремі показники якості продуктів харчування. Інформацію про проведений бракераж вносимо у хронологічному порядку до бракеражного журналу окремо за кожним продуктом харчування, що надійшли до закладу.

Якщо виявляємо недоброякісні продукти харчування / продовольчу сировину / готові страви, нестачу або надлишок продукту харчування та/або готової страви, то складаємо акт бракеражу в трьох примірниках.

Недоброякісні продукти харчування разом з актом бракеражу повертаємо постачальнику, про що повідомляємо органу управління освітою або засновнику закладу. Постачальник забезпечує постачання аналогічних продуктів харчування відповідно до умов договору в одноденний строк.

Отже

Якість страв для дітей залежить не тільки від безпечних умов приготування. Медична сестра має контролювати умови, за яких відбувається приймання-передавання продуктів харчування та продовольчої сировини.

Під час воєнного стану вимоги до звичних робочих процесів зростають. Дбаймо про безпеку дітей та власну, не ігноруймо сигнали повітряної тривоги. Усе буде Україна!

ДО ВІДОМА

Що зазначаємо в бракеражному журналі

Керуємося Порядком організації харчування в закладах освіти. У бракеражному журналі продуктів харчування, що надійшли від постачальника, зазначаємо назву продукту харчування; оператора ринку продуктів харчування, що постачає продукт харчування (його назву та реєстраційний номер потужності або номер експлуатаційного дозволу); дату, час надходження, номер супровідного документа; кількість продукту харчування (кілограмів, літрів, штук); мінімальний термін   придатності продуктів харчування або  термін придатності, який зазначаємо датою «вжити до» (такий самий, як у супровідному документі оператора ринку продуктів харчування); результати оцінки якості продукту харчування (доброякісний/недоброякісний) за зовнішнім виглядом, кольором, запахом, розміром; підпис відповідальної особи

Як організувати харчування дошкільників у разі повітряної тривоги
№ 2, 2023
Технологічна карта «Каша ячна розсипчаста з цибулею»