11
Листопад 2024року
організовуємо харчування
дитяче меню

Осіннє меню: що варто додати до раціону дітей у листопаді

Поділіться з батьками дітей порадами, як наповнити дитяче меню корисними овочами, фруктами та ягодами. Через сезонні захворювання імунітет дитини може ослабнути, тож батькам варто додати до дитячого раціону продукти харчування, багаті вітамінами

Підготувала редакція журналу «Медична сестра дошкільного закладу» за даними платформи «Знаїмо» 

Осінній продуктовий кошик — це поєднання ароматів гарбузів, капусти та десятків сортів яблук, груш і слив. Тож розглянемо докладніше, які найкорисніші сезонні овочі та фрукти слід додати в раціон дітей у листопаді.

Червона редька

Корисний і універсальний з точки зору кулінарії овоч. Підійде для салатів, печені, каррі. Червону редьку можна вживати в сирому вигляді як закуску. Цей овоч має цікавий гіркуватий смак.

Червона редька досить низькокалорійна, містить велику кількість потужних рослинних сполук, які діють як антиоксиданти та імуностимулятори. Вона — прекрасне джерело вітаміну С, необхідного для функціонування імунної системи, а також росту і відновлення тканин. Крім того, червона редька містить фолієву кислоту, кальцій, магній, калій та мідь.

Брюссельська капуста

Ця маленька капуста смакуватиме і як самостійний гарнір, і як інгредієнт іншої страви, наприклад, салату. Перед приготуванням верхнє листя краще очистити.

Брюссельська капуста — низькокалорійний продукт харчування, що містить багато клітковини, вітамінів С і К. В організмі останній відповідає за згортання крові і здоров’я кісток, а вітамін С — потужний антиоксидант, що допомагає боротися із хворобами, сприяє засвоєнню заліза та бере участь у відновленні тканин. Крім цього, брюссельська капуста містить вітамін А, фолієву кислоту й марганець, а також невелику кількість вітаміну B6, калію, заліза, тіаміну, магнію і фосфору.

Айва

Цей листопадовий фрукт чудово смакує свіжим, а також висушеним — як сухофрукт. У такому вигляді айва — гарний перекус. Доповнюйте його горіхами й насінням. Ще варіанти вживання айви — компоти без цукру, а також як інгредієнт страв із м’яса та птиці.

Айва — соковита та поживна. За вмістом вітамінів вона не може позмагатися з рекордсменами — ягодами, проте невелика кількість цукру та низька калорійність роблять її чудовим доповненням до будь-якого раціону. Фрукт містить помірну кількість вітаміну С і міді, а також невелику кількість вітамінів групи В, заліза, калію і магнію.

Шипшина

Шипшина — безумовний лідер серед інгредієнтів ароматного чаю. І пити його корисно як гарячим, так і охолодженим. Проте не обмежуйтеся звичним використанням цих плодів. Шипшина може стати цікавим компонентом десертів на основі желе. Всередині плодів — насіння, яке можна їсти, а основна кількість поживних речовин саме в ньому, а не в шкірці.

Порція плодів шипшини (16 г) забезпечить потужною дозою вітаміну С і клітковини. Суперсила шипшини — це антиоксиданти. Крім вітаміну С, плоди містять катехіни, кверцетин і елагову кислоту, які допомагають боротися із захворюваннями та зменшують запалення в організмі. А лікопен і бета-каротин, завдяки яким шкірка шипшини має темно-помаранчевий колір, сприяють здоров’ю шкіри й очей. Також шипшина багата на вітаміни А, В5 та Е.

Насіння льону

Є два типи льону: коричневий і золотий, які однаково поживні. Насіння льону — універсальний продукт харчування. Додати його до раціону легко: можна покласти в йогурт, вівсянку чи інші каші. Додати до овочевих, листових, фруктових салатів, кисломолочного сиру чи у випічку та смузі.

Льон містить жирні олії та кислоти, зокрема поживні Омега-3. Також у насінні є вітамін А та ферменти. Такий комплекс — прекрасний протизапальний засіб. А слиз, що виділяється, якщо насіння льону замочити, сприяє нормалізації роботи травного тракту, виведенню шлаків і зниженню рівня цукру в крові.

Цей продукт харчування може похизуватися вмістом одразу двох типів харчових волокон: 20–40% розчинних та 60–80% нерозчинних, вживання яких одночасно призводить до більш регулярного випорожнення. Крім того, льон — джерело рослинного білка. Додавайте його до своїх страв — і відчуття ситості буде з вами тривалий час.